Monday, July 20, 2015

Dapur Bujang: Lauk kampung

Kuini, mangga/pelam, kedondong dan belimbing buluh memang dicari la kalau nak buat sambal belacan. Me memamg minat makan sambal belacan. Tapi yang ditumbuk dalam lesung batu la. Kalau yang diblend ni rasa xsesedap ditumbuk. Me belanja sikit gambar sambal belacan yang buat Me terliur...

Sambal Belacan Pelam/Mangga
Amacam...terliur tak???

Kali ni Me bukan nak share resepi sambal belacan. Tapi ada lagi satu side dish yang Me suka. Meh tengok bahan-bahannya dulu....;-)


Ni je bahan yang diperlukan; 1) cili padi 2) buah kundang 3) garam & 4) tempoyak

Cara nak sediakan pun senang. Pergi cari lesung batu dan tumbuk cili padi letak sedikit garam. Bila dah lumat, gaulkan cilipadi tadi dengan tempoyak. Buah kundang tu potong kecil-kecil. Tapi jangan x dibuang pula biji yang color ungu tu. Lagi sedap kalau buah kundang tu dah dijerukkan kan. 

Hidangkan bersama nasik panas dan kuah asam pedas. Memang terangkat. Huwahhhhh dah sebaldi air luar ni keluar ni..

Cuba la, senang je.... Masak campak-campak with hati dan iman.

No comments:

Post a Comment

StatCounter